24 september: Dag van de Domeinnaam

De landelijke Dag van de Domeinnaam is op 24 september 2019. Op deze dag staat de domeinnaam centraal en worden allerlei grote en kleine acties vanuit de branche georganiseerd om aandacht te vragen voor domeinnamen. Het thema van dit jaar security. De dag is een initiatief van de Vereniging van Registrars (VvR). Veel .nl-registrars ondersteunen de actie. Samen willen we het Nederlandse publiek laten zien dat domeinnamen onmisbaar zijn voor (startende) ondernemers en een belangrijk onderdeel zijn van de Nederlandse economie.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is jouw unieke naam op het internet. Je hebt een domeinnaam nodig zodra je met jouw eigen blog, website of webshop online gaat. Het is – zeg maar – jouw online uithangbord. Voor bezoekers is het meteen duidelijk dat ze op jouw site terecht zijn gekomen. Een domeinnaam bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de naam die jij bedenkt. Bijvoorbeeld: dagvandedomeinnaam. Het tweede deel is de zogenoemde extensie. Dat kunnen bijvoorbeeld landgebonden extensies zijn. In Nederland eindigen de meeste websites op .nl. Vandaar onze www.dagvandedomeinnaam.nl. Uiteraard heeft ieder land zijn eigen extensie (.be, .de of .it). Daarnaast heb je ook generieke extensies (.com, .org en .info) en inmiddels zijn er ook honderden hippe nieuwe extensies beschikbaar (.xyz, .amsterdam, .frl, .shop, .sale, .party, .cloud, .gratis, .hotel, .website, .autos en .restaurant). Om er maar een paar te noemen.

Belang van domeinnamen voor zakendoen

Ondernemen doe je vandaag de dag voor een belangrijk deel online. Bijna alle bedrijven en ondernemers hebben een eigen website. Een goede domeinnaam draagt in belangrijke mate bij aan de herkenbaarheid en betrouwbaarheid van je bedrijf of webshop. Daarom staan we op dinsdag 24 september uitgebreid stil bij security, hosting en domeinnamen.

Dus doe mee en organiseer jouw eigen actie of sluit aan bij de één van de andere acties.