Before Article

Hoe voorspel je de echtheid van een aanvraag

EURid, de non-profitorganisatie achter de .EU-extensie, gaat opnieuw een grote stap zetten om de gegevens van de aanvrager van een domeinnaam te kunnen valideren op echtheid om zo onrechtmatige registraties te achterhalen. CEO Marc van Wesemael geeft hierover tekst en uitleg op de Dag van de Domeinnaam.

Marc komt vertellen hoe EURid dit bestaande systeem binnenkort gaat verbeteren. Maar belangrijker nog: hij wil graag in een interactieve discussie het gesprek met het publiek aangaan om te kijken wat zijn non-profitorganisatie nog meer zou kunnen doen om deze tool nog beter, slimmer en effectiever te maken en hierbij de registrar zoveel mogelijk te ontlasten.

Het is voor iedereen van groot belang dat de persoon achter een domeinnaam echt is en dat misbruik ervan in de kiem wordt gesmoord. Daarom heeft EURid, de non-profitorganisatie achter de .EU-extensie, een WHOIS-kwaliteitssysteem ontwikkeld om de gegevens van de aanvrager te kunnen valideren op echtheid om zo onrechtmatige registraties te achterhalen.

Door middel van het gebruik van historische data en zelflerende algoritmen probeert EURid op het moment van registratie te voorspellen of een domeinnaam in de toekomst voor oneigenlijke doeleinden wordt misbruikt. Daarbij wil de instantie vooral voorkomen dat dergelijke malafide domeinnamen worden geregistreerd.

Bij EURid staat vertrouwen en veiligheid voorop. Daarom is het een samenwerking aangegaan met Europol. De samenwerking bestaat uit het uitwisselen van statistische gegevens en trends met betrekking tot cybercriminaliteit. Tevens werken beide partijen samen aan projecten die te maken hebben met cybercriminaliteit. Om merken beter te kunnen beschermen, is EURid tevens een samenwerking aangegaan met EUIPO om een meldsysteem voor handelsmerken te kunnen aanbieden. Dit meldsysteem stuurt de eigenaar van het handelsmerk een bericht als iemand een domeinnaam met de .eu-extensie registreert die identiek is aan dat handelsmerk.